Cu ce ajuta învățarea prin jocuri de rol?
Învățarea prin joc de rol a devenit din ce în ce mai populară, nu doar în grădinițe, ci și în școli. Studiile arată că în acest mod copiii sunt mai atenți și mai interesați de subiect. Astfel se cultivă motivația și interesul față de învățare.
Asta nu înseamnă că sunt eliminate alte metode, ci că învățarea prin joc este incorporată. Însă învățarea prin joc captează copiii indiferent de vârsta acestora și le cultivă abilități precum:
-Rezolvarea de probleme și legătura dintre cauză și efect
-Îi învață cum să rezolve conflicte și să ajungă la înțelegeri
-Să își dezvolte motricitatea
-Să își cultive imaginația și creativitatea
Este jocul de rol pentru toți copiii?
Deși nu realizează, copiii intră spontan în diverse roluri, încă de la cele mai mici vârste. De exemplu când iau telefonul părinților și se prefac că vorbesc la telefon. Sau mișcă telecomanda de la televizor ca și cum ar fi o mașină.
Fantezia este limbajul tuturor copiilor și nu numai și oferă un nou mod de a înțelege lumea.
Care sunt cele mai populare jocuri de rol pentru copii?
Există multe jocuri de rol pe care copiii le preferă:
–Care imită meserii: doctor, polițist, profesor, constructor și altele, toate acestea cultivând empatia la copii.
–Care imită lumea poveștilor sau a fanteziilor: copiii sunt fascinați de supereroi și de personaje de poveste cum sunt unicornii, prințesele, dinozaurii, etc.
–Situații din viața reală: a imita situații din viața reală cum ar fi joaca de-a picnicul sau mama și tata, îi învață pe cei mici despre viața reală și le cultivă abilitățile fizice, manierele și capacitatea de relaționare.
Poate schimbul de roluri ajuta în educație?
Jocul de rol contribuie la educație în mai multe moduri:
–Încurajează creativitatea și imaginația: capacitatea cognitivă, imaginația și flexibilitatea sunt legate de jocul de rol.
–Îmbogățește limbajul și capacitatea de comunicare: copiii imită cu ușurință cuvinte și expresii noi ale personajelor pe care le iubesc și astfel se construiește un nou vocabular, iar jocul de rol contribuie la acest aspect. Astfel capată încredere în ei și învată să asculte.
–Cultivă abilități sociale și emoționale: în cadrul jocului de rol copiii se regăsesc în situații unde trebuie să creeze un dialog, fiind și un mod de a comunica emoții și trăiri.
Nu există limite față de creativitatea și imaginația copiilor iar jocul de rol încurajează acest lucru.